Чому халва — це корисно?
06.06.2023
Чому халва — це корисно?

Найпопулярнішою у світі зі східних солодощів є, безперечно, халва. Вперше її намагалися варити приблизно в V столітті до нашої ери в Персії. У перекладі з арабської «халявь» означає «солодощі».

За традицією халву виготовляють із насіння чи горіхів із додаванням цукрового сиропу та кореня мильнянки, ще його називають «корінь халви». Він поєднує цукровий сироп і розтерту масу насіння в гладку однорідну масу. Без нього клейка маса з грудками не зможе перетворитися на халву, яку ми знаємо.

Обов'язково перевіряйте, що написано на упаковці та в інгредієнтах, чи є у складі продукту корінь халви, скільки в ньому цукру та інших добавок.

Натуральна халва багата на вітаміни групи В, мінерали та клітковину — такий склад благотворно впливає на нервову систему і підтримує імунітет. 
Розкриємо детальніше склад:

  • вітаміни групи В підтримують роботу нервової системи, допомагають справлятися з порушеннями сну, знижують дратівливість та підвищують настрій;
  • кальцій та калій підтримують здоров'я кісток;
  • магній підтримує роботу нервової системи та стабілізує тиск;
  • мононенасичені жирні кислоти покращують стан судин і знижують рівень холестерину.

Справжня халва дуже поживна, проте все корисне має бути в міру. Орієнтовна добова норма споживання продукту для дорослої людини становить близько 40-50 грамів. Такий десерт буде смачним, поживним і дуже корисним.

Як вибрати якісну халву?
Халву слід вибирати ретельно, щоб не розчаруватися після покупки. Для цього необхідно уважно вивчити список інгредієнтів. Халва високої якості містить лише натуральні компоненти. Наприклад, халва бренду «Жайвір» має такий склад: ядро соняшнику смажене розтерте 54%, патока, цукор та екстракт мильного кореня — як і належить для цього класичного десерту.

Якщо у списку інгредієнтів ви виявили невідомі речовини — товар краще залишити на полиці.
Зберігати халву слід за температури +18°С у сухому темному місці.

Якісна халва відповідає таким вимогам:
  • відсутність крапель рідини на поверхні;
  • рівномірна текстура без темного нальоту;
  • легко ріжеться ножем;
  • волокниста текстура, рівна, без пошкоджень;
  • тонкий аромат відповідає основі халви;
  • відсутність «прогірклого» запаху.

Технологи радять вибирати добре упаковану халву, бажано в металізоване пакування. Таке пакування дозволяє зберегти ніжний продукт від зайвого світла та максимально збереже всі смакові якості.

Щоб смак довше залишався насиченим, а вітаміни та мінерали зберігали свою користь, халва має продаватися лише у тих магазинах, де є умови для збереження температурного режиму.

Тому халва «Жайвір» продається в основному в таких мережах як «АТБ», «Метро», «Новус», «Варус», «Мегамаркет», «Лоток» та «Коло». Ці магазини дотримуються вимог до правильного зберігання і можуть гарантувати якість продукту, що купується.

Ресурс: АгроПортал